Het onderzoek

 

We vertellen je graag meer over het onderzoek dat wij financieel steunen.

 

effectievere behandelmethode

In actie voor

De overleving van kinderen met hersentumoren blijft sterk achterlopen bij andere vormen van kinderkanker, ondanks de verbeterde chirurgische technieken en het intensieve onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen.

Kinderen met een langzaam groeiende hersentumor, ook wel laaggradige hersentumor genoemd, hebben een relatief goede overlevingskans, maar wel tegen een hoge prijs. 

Om de hersentumor te verkleinen of te laten stabiliseren (volledige verdwijning is met de huidige technieken bijna niet haalbaar), hebben de kinderen op en af chemotherapie nodig, met ernstige complicaties als gevolg.

Denk hierbij aan het verlies van essentiële functies wat kan leiden tot blindheid, excessive overgewicht, gedragsproblemen en schade aan de hypofyse waardoor er geen hormonen worden aangemaakt en allerlei lichaamsfuncties ontregeld raken. Hierdoor kampen deze kinderen de rest van hun leven met bijwerkingen die een aanzienlijke invloed hebben op hun kwaliteit van leven. Het is essentieel dat er een effectievere behandelmethode wordt ontwikkeld met minder bijwerkingen, om langetermijn problemen te voorkomen.

klinische studie

EPILOQUE

Het Prinses Máxima Centrum wil het portfolio voor laaggradige hersentumoren uitbreiden en daarvoor deelnemen aan de klinische studie EPILOGUE, in samenwerking met internationale Europese en trans-Atlantische samenwerking via het CONNECT-consortium en Innovative Therapies for Children with Cancer (ITCC). In deze fase 1 en 2 studie wordt eerst de veiligheid en daarna de effectiviteit van een aantal veelbelovende geneesmiddelen onderzocht. Alleen op deze manier blijven onze patiënten toegang hebben tot de nieuwste en meest veelbelovende ontwikkelingen, met als doel om een effectievere behandelmethode te ontwikkelen mét kwaliteit van leven.

onderzoeksziekenhuis

Wat maakt dit project uniek?

Het veld van de laaggradige hersentumoren bevindt zich in een spannende tijd. Er lijken echt medicijnen te zijn die mogelijk effectiever en minder bijwerkingen hebben dan de huidige therapieën. Als onderzoeksziekenhuis voor alle kinderen met kanker in Nederland is het belangrijk dat we een bijdrage leveren aan deze ontwikkelingen. Ons doel is om deze nieuwe geneesmiddelen beschikbaar te maken voor alle kinderen met laaggradige hersentumoren.

Prinses Maxima Centrum Team Joshua 4

Combinatietherapieën

bijzonder

 

Bijzonder aan de studieopzet van de EPILOGUE trial is dat het niet alleen een nieuw geneesmiddel als individuele behandeling onderzoekt, maar ook direct kijkt naar verschillende combinatietherapieën.

Prinses Maxima Centrum Team Joshua 5

Veelbelovende medicijnen

flexibiliteit

 

Een ander kenmerk is de flexibiliteit om in de toekomst nieuwe behandeltrajecten toe te voegen, zodat nieuwe, veelbelovende medicijnen snel in het lopende onderzoek geïmplementeerd kunnen worden.

Prinses Maxima Centrum Team Joshua 1

Nieuwe behandelingen

toekomst

 

Deelname aan deze trial is dus van cruciaal belang voor toekomstige ontwikkelingen, waardoor onze patiënten snel kunnen profiteren van mogelijk effectieve nieuwe behandelingen.

starten onderzoek

Wat is er nodig?

Financiële middelen zijn essentieel om een onderzoek te starten en uiteindelijk te komen tot effectievere geneesmiddelen en nieuwe behandelmethodes. Om deze studies te realiseren, is in totaal een bedrag van € 250.000,- benodigd.

Dit is exclusief het bedrag dat het Máxima per patiënt beschikbaar stelt, een bedrag van € 2.500,- per patiënt… Helaas is dit niet genoeg voor de
totale kosten van de twee studies. De studie duurt twee jaar en start in Q4 van 2024 en uiterlijk in Q1 van 2025.

Joshua van Gent Barneveld

Steun het Prinses Máxima Centrum

Donatie 

Kan je 29 juni niet bij het BBQ-Diner zijn, maar wil je toch een donatie doen voor hersentumoronderzoek bij kinderen? Scan dan deze QR Code.

Team Joshua Familie van Gent Barneveld

BBQ-Diner 2024

ZATERDAG 29 JUNI 2024

VANAF 16.00 UUR

GOORSTEEG 3 IN LUNTEREN

Woon je in de buurt van Lunteren? Pak dan lekker de fiets in verband met parkeergelegenheid.

Google Maps